Znate li kako prodati ili kupiti tvrtku/biznis ?

Mi znamo!

  • Pronalazak biznisa za preuzimanje
  • Pronalazak potencijalnih kupaca
  • Posredovanje u pregovorima
  • Procjena vrijednosti

Za kupce – kreiranje liste potencijalnih targeta

Kupnja udjela u postojećim, dobrostojećim tvrtkama ili preuzimanje poslovanja od primjerice obrta odličan je smjer za investiranje sredstava s dugoročno većim potencijalnim prinosima od većine drugih
vrsta ulaganja.

Posredovanje u prodaji – traženje kupaca i vođenje procesa prodaje

Prodaja biznisa je složena transakcija koja se na mnogo načina razlikuje od klasičnih prodajnih postupaka. Nestručno vođena prodaja biznisa često nije samo neuspješna, već može ugroziti i postojeće poslovanje!

Procjena vrijednosti biznisa

Najosjetljiviji dio postupka prijenosa poslovanja, osim pregovora je izrada procjene vrijednosti biznisa. Bitno je odabrati odgovarajuću metodu kako bi se prodajna cijena objektivno postavila i zato je to posao koji se prepušta profesionalcu.

Posredovanje u prodaji

Nestručno vođena prodaja biznisa često nije samo neuspješna, već može ugroziti i postojeće poslovanje!

U Consultariumu smo ponudu revizora i savjetnika iz područja preuzimanja i spajanja prilagodili mikro i malim biznisima, te mogućnost kupnje i prodaje približili manjim poduzetnicima, obrtnicima, kao i onima koji se tek spremaju ući u poduzetničke vode.

Razumijemo da je i sama informacija da je biznis na prodaju potencijalno osjetljiva. Prodajnim postupkom se stoga upravlja diskretno, a razmjena informacija s potencijalnim kupcima provodi se kontrolirano, uvjetovana je potpisanom izjavom o zaštiti povjerljivih podataka (NDA-non disclosure agreement).

Posredovanje u kupnji

Kupnja udjela u postojećim, dobrostojećim tvrtkama ili preuzimanje poslovanja od primjerice obrta odličan je smjer za investiranje sredstava s dugoročno većim potencijalnim prinosima od većine drugih vrsta ulaganja.

Ovdje je potrebno napomenuti da vlasništvo i upravljanje biznisom mogu biti odvojene kategorije. Ujedno, to je i najmanje rizičan način ulaska u poduzetništvo jer se preuzima tekuće poslovanje koje ostvaruje prihode na dnevnoj bazi.

Za vas izrađujemo liste potencijalnih targeta prema unaprijed dogovorenim kriterijima, iste kontaktiramo prvenstveno kako bi utvrdili postoji li interes targeta za preuzimanje, spajanje ili nešto treće, izrađujemo procjenu vrijednosti i na taj način pokrećemo proces poslovnog posredovanja.

Procjena vrijednosti biznisa

Najosjetljiviji dio postupka prijenosa poslovanja, osim pregovora je izrada procjene vrijednosti biznisa

Bitno je odabrati odgovarajuću metodu kako bi se prodajna cijena objektivno postavila i stoga je to posao koji se prepušta profesionalcu. Isto tako, dobra procjena je osnova za personalizirani pristup svakom potencijalnom kupcu.

Primjerice, procjena vrijednosti mikro i malih biznisa radi se prema metodi koja je prilagođena upravo tom segmentu poduzetništva, kako postupkom tako i cijenom, za razliku od ostalih metoda koje nisu primjenjive za tvrtke s nižim godišnjim prihodima. Bitno je napomenuti da se čitav proces izrade procjene u odvija potpunoj diskreciji i suradnji između konzultanta i klijenta

Razlozi za prodaju biznisa

Od vjerojatno najčešćeg umirovljenja do zasićenosti, ili odluka nasljednika da ne žele preuzeti poslovanje.

Ukoliko su razlozi prodaje vezani uz probleme u poslovanju, utvrditi ćemo trenutnu poziciju Vašeg biznisa i vidjeti postoji li potencijal za preokretanjem trenda i daljnji razvoj pod novom upravom i vlasništvom.

Nikola Oršanić

konzultant s više od 15 godina poduzetničkog iskustva u više projekata

Prodajom vlasničkih udjela u tri pravna subjekta stječe početno razumijevanje i iskustvo u prijenosu poslovanja.

Dodatnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu u području poslovnog posredovanja odlučuje iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo te usmjeriti se na podršku mikro i malim biznisima u pripremi za prijenos vlasništva, procjenu vrijednosti te vođenje kompletne transakcije.

Pronađite prave kupce ili željenu biznis!

Vodimo Vas kroz čitav proces pregovora do završne transakcije. Nudimo savjetovanje u post prodajnom razdoblju.

Zatražite besplatne konzultacije!

ili ispunite formular