Znate li kako prodati ili kupiti tvrtku?

Mi znamo!

  • Pronalazak tvrtki za preuzimanje
  • Pronalazak potencijalnih kupaca
  • Posredovanje u pregovorima
  • Procjena vrijednosti

Za kupce – kreiranje liste potencijalnih targeta

Kupnja udjela u postojećim, dobrostojećim tvrtkama odličan je smjer za investiranje sredstava s dugoročno većim potencijalnim prinosima od većine drugih vrsta ulaganja.

Posredovanje u prodaji – traženje kupaca i vođenje procesa prodaje

Prodaja poduzeća je složena transakcija koja se na mnogo načina razlikuje od klasičnih prodajnih postupaka. Nestručno vođena prodaja tvrtke često nije samo neuspješna, već može ugroziti i postojeće poslovanje!

Procjena vrijednosti tvrtke/poslovanja

Najosjetljiviji dio postupka prijenosa poslovanja, osim pregovora je izrada procjene vrijednosti tvrtke. Bitno je odabrati odgovarajuću metodu kako bi se prodajna cijena objektivno postavila i zato je to posao koji se prepušta profesionalcu.

Posredovanje u prodaji.

Nestručno vođena prodaja tvrtke često nije samo neuspješna, već može ugroziti i postojeće poslovanje!

U Consultariumu smo ponudu revizora i savjetnika iz područja preuzimanja i spajanja prilagodili mikro i malim tvrtkama, te mogućnost kupnje i prodaje približili manjim poduzetnicima, obrtnicima, kao i onima koji se tek spremaju ući u poduzetničke vode.

Svjesni smo da i same informacije koje se tvrtke prodaju na prodaju mogu biti osjetljive. Prodajnim postupkom se stoga upravlja diskretno, a razmjena informacija s potencijalnim kupcima provodi se u diskreciji, a uvjetovana je potpisanom izjavom o zaštiti povjerljivih podataka.

Posredovanje u kupnji.

Kupnja udjela u postojećim, dobrostojećim tvrtkama odličan je smjer za investiranje sredstava s dugoročno većim potencijalnim prinosima od većine drugih vrsta ulaganja.

Ovdje je potrebno napomenuti da vlasništvo i upravljanje tvrtkom mogu biti odvojene kategorije. Ujedno, to je i najmanje rizičan način ulaska u poduzetništvo jer se preuzima tekuće poslovanje koje ostvaruje prihode na dnevnoj bazi.

Za vas izrađujemo liste potencijalnih targeta prema unaprijed dogovorenim kriterijima, iste kontaktiramo prvenstveno kako bi utvrdili postoji li interes targeta za preuzimanje, spajanje ili nešto treće, izrađujemo procjenu vrijednosti i na taj način pokrećemo proces poslovnog posredovanja.

Procjena vrijednosti tvrtke.

Najosjetljiviji dio postupka prijenosa poslovanja, osim pregovora je izrada procjene vrijednosti tvrtke

Važno je odabrati odgovarajuću metodu kako bi se prodajna cijena objektivno postavila i zato je to posao koji se prepušta profesionalcu. Isto tako, dobra procjena je osnova za personalizirani pristup svakom potencijalnom kupcu.

Primjerice, procjena vrijednosti mikro i malih tvrtki radi se prema metodi koja je prilagođena upravo tom segmentu poduzetništva, kako postupkom tako i cijenom, za razliku od ostalih metoda koje nisu primjenjive za tvrtke s nižim godišnjim prihodima. Bitno je napomenuti da se čitav proces izrade procjene u odvija potpunoj diskreciji i suradnji između konzultanta i klijenta

Razlozi za prodaju tvrtke

Od vjerojatno najčešćeg umirovljenja do zasićenosti, ili shvaćanja da nasljednici ne žele preuzeti poslovanje.

Ukoliko su razlozi prodaje vezani uz probleme u poslovanju, utvrditi ćemo Vašu trenutnu poziciju i postoji li potencijal za preokretanjem trenda i daljnji razvoj pod novom upravom i vlasništvom.

Najosjetljiviji dio postupka prijenosa poslovanja, osim pregovora, je izrada procjene vrijednosti tvrtke. Bitno je odabrati odgovarajuću metodu kako bi se prodajna cijena objektivno postavila.

Primjerice, procjena vrijednosti mikro i malih tvrtki radi se prema metodi koja je prilagođena upravo tom segmentu poduzetništva. Kako postupkom tako i cijenom, za razliku od ostalih metoda koje nisu primjenjive za tvrtke s nižim godišnjim prihodima.

Nikola Oršanić

konzultant s više od 15 godina poduzetničkog iskustva u više projekata

Prodajom vlasničkih udjela u tri pravna subjekta stječe početno razumijevanje i iskustvo u prijenosu poslovanja.

Dodatnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu u području poslovnog posredovanja odlučuje iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo te usmjeriti se na podršku mikro i malim tvrtkama u pripremi za prijenos vlasništva, procjenu vrijednosti te vođenje kompletne transakcije.

Pronađite prave kupce ili željenu tvrtku!

Vodimo Vas kroz čitav proces pregovora do završne transakcije. Nudimo savjetovanje u post prodajnom razdoblju.

Zatražite besplatne konzultacije!

ili ispunite formular